Hoppa till sidans innehåll

Casting


Klubben har få men mycket aktiva utövare inom Castingsporten.
Under ledning av Henrik Österberg tävlar och tränar de. Kastarna deltar såväl nationellt som internationellt.

Henrik Österberg är flerfaldig Världsmästare, tagit World Cup segrar och innehar flest SM tecken (195 st) i Sverige genom tiderna oavsett sport. Han tävlar själv när han känner för det men nu går hans tid mest åt att coacha de övriga medlemmarna i IS Linné.

Gustav Kransberg, som började vid 15 ålder och har haft fina framgångar i såväl junior som seniorklassen, 2 VM-gud och världscupsegrar. Gustav tränar cirka 3 timmar om dagen under vår, sommar och höst. Gustav är stark i de flesta grenarna men tycker själv bäst om precisionsgrenarna. Totalt 14 SM-guld.

Mona Warntorp

Anna-Karin Söderquist bor och jobbar i Stockholm. A-K:s favoritgren är gren 5, haspel längd enhand där hon gjort kast på 68,97 meter. A-K har deltagit på VM 2012 där hon var otroligt nära finalen i gren 5 och presterade fina resultat i samtliga grenar. Anna-Karin har kastat i ca 4 år och är troligtvis den första av damerna att ta en VM medlaj! 

Sara Tjälldén 

Sandra Ahlström Hermansson

Toste Frösell

 
Casting är en sport där man på land utövar längd- och precisionskastning med modifierade fiskespön. Man tävlar i tre olika discipliner fluga, haspel och spinn. Totalt tävlar man i nio grenar och i tre olika kamper 5-kamp, 7-kamp och 9-kamp.

Här följer en kort beskrivning av de olika grenarna:

Gren 1, Fluga precision: I fluga precision står den tävlande och kastar från ett 50 centimeter högt podie. Kastmålen är fem vattenfyllda skålar (60 cm diameter) som ligger på bestämda avstånd. Den tävlande kastar 20 kast under en serie och varje träff är värt 5 poäng- Max poäng 100.

 

Gren 2, Fluga längd enhands: Även i fluga längd enhands står den tävlande och kastar från ett podie. Den tävlande har sex minuter på sig att genomföra så långa kast som möjligt. Det längsta kastet räknas. Den tävlande måste kasta sina kast i en kastsektor, liknande friidrottens kastsektorer.

 

Gren 3, Haspel Arenberg (precision): I Haspel Arenberg kastar den tävlande mot en grön duk med flera ringar på och med en plåt i mitten. Man kastar från fem olika avstånd med fem olika sorters kast. Man kastar totalt 10 kast och varje kast som träffar plåten är värt 10 poäng, vilket är den högsta poängen och därför är alltså max poäng 100.

 

Gren 4, Haspel Precision: I Haspel Precision kastar den tävlande mot fem plattor som ligger på fem bestämda avstånd. I en serie kastar den tävlande 20 kast och varje träff är värd 5 poäng. Max poäng 100.

 

Gren 5, Haspel Längd Enhands: I Haspel Längd Enhands har kastaren tre kast på sig att kasta så långt som möjligt under tävlingen. Den tävlande måste kasta sina kast i en kastsektor, liknande friidrottens kastsektorer. Den tävlande med längst kast vinner.

 

Gren 6, Fluga Längd Tvåhands: Även i Fluga Längd Tvåhands står den tävlande och kastar från ett podie. Den tävlande har sju minuter på sig genomföra så långa kast som möjligt. Den tävlande måste kasta sina kast i en kastsektor, liknande friidrottens kastsektorer. Den tävlande med det längsta kastet vinner. 

 

Gren 7, Haspel Längd Tvåhands: I Haspel Längd Tvåhands har kastaren tre kast på sig att kasta så långt som möjligt under tävlingen. Den tävlande måste kasta sina kast i en kastsektor, liknande friidrottens kastsektorer. Den tävlande med längst kast vinner.

 

Gren 8, Spinn Precision: I Spinn Precision kastar den tävlande mot fem plattor som ligger på fem bestämda avstånd. I en serie kastar den tävlande 20 kast och varje träff är värd 5 poäng. Max poäng 100.

Gren 9, Spinn Längd Tvåhands: I Spinn Längd Tvåhands har kastaren tre kast på sig att kasta så långt som möjligt under tävlingen. Den tävlande måste kasta sina kast i en kastsektor, liknande friidrottens kastsektorer. Den tävlande med längst kast vinner.

Uppdaterad: 30 JUN 2016 09:15 Skribent: Henrik Österberg

Postadress:
IS Linné - Casting
Henrik Österberg, Mellanvägen 16
13930 Värmdö

Besöksadress:
Mellanvägen 16
13930 Värmdö

Kontakt:
Tel: 0707355016
E-post: This is a mailto link

Se all info